FESTIWAL
Akademia Kulinarna K5 i Konsulat Kultury w Gdyni zapraszają na nowy festiwal na mapie Trójmiasta w dniach 5-7 kwietnia 2024 w Gdyni.
Festiwal połączy sztukę kulinarną z kinem. Podczas wydarzenia te dwa światy będą się przenikały i uzupełniały nawzajem. Zapewnimy mnogość doznań wizualnych i smakowych.
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek. Poczęstunek rozpocznie się 30 minut przed rozpoczęciem filmu.
Dwa pełne dni festiwalowe poprzedzone zostaną 5 kwietnia przedpremierową projekcją filmu z Gutek Film – “Bulion i inne namiętności”, który zdążył już zebrać mnóstwo pozytywnych recenzji. Pokaz filmu odbędzie się w Gdyńskim Centrum Filmowym.
W sobotę 6 kwietnia, cała energia miłośników dobrego smaku przeniesie się na dwa dni do Konsulatu Kultury w Gdyni. Projekcje filmów będą poprzedzone poczęstunkiem przygotowanym przez gdyńskie restauracje, nawiązującym do tematyki seansu i dyskusją z zaproszonymi gośćmi. Festiwal kierujemy do każdego foodie i nie tylko. Jeśli kochacie kino i doskonałą kuchnię, będziecie w kulinarnym raju. Będzie okazja do przeprowadzenia inspirujących rozmów i ciekawej wymiany doświadczeń.
Dla miłośników kina i dobrego smaku przygotowaliśmy stoisko z książkami, które przygotuje księgarnia VADEMECUM, konkursy z wiedzy kulinarnej i wiele innych atrakcji towarzyszących w przestrzeni Konsulatu Kultury.
Program festiwalu:
5.04.2024 r. | GCF Gdynia
godz. 18:00 – “Bulion i inne namiętności”; reż. Tran Anh Hung – pokaz przedpremierowy (czas trwania: 2 godz. 25 min.)
6.04.2024 r. | Konsulat Kultury w Gdyni
godz. 11:00 – „Chef Flynn. Najmłodszy kucharz świata” reż. Cameron Yates (czas trwania: 1 godz. 25 minut)
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
POKAZ DLA DZIECI
Historia genialnego kucharza, który jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.
bilety onlinegodz. 14:00 – “Bihar Dok” reż. Aitor Bereziartua, Ander Iriarte (czas trwania: 1 godzina 13 minut)
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
W Baskijskim Centrum Kulinarnym pięcioro studentów z różnych krajów tworzy specjalne menu Bihar Doc („jutro” w języku baskijskim) na uroczystą kolację z udziałem najważniejszych twórców współczesnej baskijskiej kultury.
godz. 16:00 – “Wino we krwi” reż. Emily Railsback (czas trwania: 1 godzina 18 minut)
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
Filmowiec Emily Railsback i wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn badają odrodzenie 8000-letnich tradycji winiarskich, które Gruzja prawie straciła w okresie rządów sowieckich. Railsback tworzy intymną relację ukazującą gruzińską wieś, zawiłe i odporne społeczeństwo, które przetrwało regularną inwazję obcych wielokrotnie próbujących wymazać gruzińską kulturę.
Wydarzenia towarzyszące:
godz. 9:00-11:00 – Akademia Kulinarna K5 – warsztaty i pokaz kulinarny dla dzieci w wieku 7-11 lat, nawiązujący tematyką do filmu dla najmłodszych “Jajko czy kura” ZAPISY
Konsulat Kultury
godz. 12:00-17:00 – księgarnia z książkami kulinarnymi, prowadzona przez Vademecum Cafe z Gdyni, spotkania z autorami książek kulinarnych, będą możliwością rozmowy i inspiracji kulinarnych
Restauracja Biały Królik Gdynia
godz. 19:00 – kolacja filmowa w restauracji, która zabierze gości w świat magii kina na talerzu ZAPISY
7.04.2024 r. | Konsulat Kultury w Gdyni
godz. 12:00 – “Jajko czy kura” reż. Sébastien Gagné(czas trwania: 1 godz. 27 minut) POKAZ DLA DZIECI
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
Bohaterem filmu jest 12 letni Max, który jest przedsiębiorcą. Niestety, z powodu przeprowadzki do odległej wsi musi zamknąć swoją firmę. Kiedy jednak w nowym miejscu Max zauważa kurczaki w stodole swojego kuzyna Charles’a, dostrzega też sposób na powrót do biznesu. Aby założyć ekologiczną fermę, chłopcy łączą siły z Alice, popularną youtuberką.
bilety onlinegodz. 15:00 – “W obronie jedzenia” reż. Michael Schwarz (czas trwania: 1 godz. 57 minut)
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
Michael Pollan, który jest amerykańskim dziennikarzem, wielokrotnie nagradzanym autorem bestsellerów na temat jedzenia i produkcji żywności stara się odpowiedzieć na pytanie, co należy jeść, by zachować zdrowie.
godz. 18:00 – “Podróż na 100 stóp” reż. Lasse Hallström(czas trwania: 2 godz. 2 minuty)
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
Hassan marzy o zostaniu szefem kuchni i otworzeniu własnej restauracji. Gdy jego rodzina przeprowadza się do południowej Francji, Hassan odnajduje tam nową pasję – kuchnię francuską. Jego talent i determinacja zostają dostrzeżone przez właściciela prestiżowej restauracji, który zatrudnia go jako pomoc kuchenną. Wkrótce Hassan odkrywa, że francuska kuchnia i jej indyjskie korzenie mogą ze sobą współgrać, a smaki z dwóch kultur mogą się wzajemnie wzbogacić.
godz. 21:00 – “Naznaczona” reż. Ruth Paxton (czas trwania: 1 godz. 37 minut)
Mamy dla Was niespodziankę! Przed każdym seansem osoby, które zakupiły bilet, otrzymają poczęstunek.
Historia Holly, matki, która zostanie poddana próbie. Jej nastoletnia córka Betsey twierdzi, że doznała głębokiego oświecenia i odmawia jedzenia ponieważ twierdzi, że teraz ciało już nie należy do niej. Czy będzie to horror czy film o zaburzeniach odżywiania? Przekonacie się podczas seansu.
Wydarzenia towarzyszące
Restauracja Vinegre w Gdyni
godz. 9:00-11:00 – śniadanie filmowe w duchu dobrego smaku ZAPISY
Konsulat Kultury w Gdyni
godz. 14:00 – konkurs wiedzy kulinarnej z wyjątkowymi nagrodami
Warunki uczestnictwa (ceny rozkoszy dla zmysłów):
Seans filmowy w GCF w Gdyni (Plac Grunwaldzki 2)
Bilety ulgowe: 20 zł, bilety normalne: 25 zł
Zakup biletów za pośrednictwem strony Gdyńskiego Centrum Filmowego.
LINK
Seanse filmowe w Konsulacie Kultury w Gdyni (Jana z Kolna 25)
Bilet na pojedynczy seans: 25 zł
Karnet na dwa dni projekcji filmowych: 120 zł
(nie obejmuje projekcji w GCF), (Miejsca nie są numerowane)
Zakup biletów za pośrednictwem strony Konsulatu Kultury
https://gck.interticket.pl/
Warsztaty Kulinarne
Warsztaty kulinarne dla dzieci w Akademii Kulinarnej K5, nawiązujące do tematyki filmu “Jajko czy kura”
Zakup biletów za pośrednictwem strony Akademii Kulinarnej K5
www.k5.com.pl
Kolacja Filmowa
Kolacja filmowa w restauracji Biały Królik Gdynia będzie nawiązywała do tematyki filmów z festiwalu.
Zakup biletów w restauracji Biały Królik – Gdynia, ul. Folwarczna 2
Zakup biletów za pośrednictwem strony restauracji Biały Królik
LINK
Śniadanie festiwalowe
Śniadanie w formie bufetu z najlepszymi pomysłami śniadaniowymi odbędzie się restauracji Vinegre w Gdyni.
Zakup biletów za pośrednictwem strony Akademii Kulinarnej K5
www.k5.com.pl
Dobre Anioły Festiwalu (partnerzy):
Konsulat Kultury, Gdyńskie Centrum Filmowe, Urząd Miasta Gdynia, Gdyńskie Centrum Kultury, Mercedes-Benz Witman, MOWI, Kikkoman, Festus, Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy, Baziołka, Quadrille
Patronat Medialny:
Trójmiasto.pl, Antyradio, Radio Gdańsk, Prestiż Magazyn Trójmiejski, PROT
Kontakt
ul. Jana z Kolna 25
81-354 Gdynia
NIP: 586-12-13-177
REGON: 000283156