FESTIWAL
Gdzie i kiedy?
Wydarzenie odbędzie się 3-4 sierpnia 2024 roku w Konsulacie Kultury w Gdyni.
Atmosfera
Uczestnicy mogą spodziewać się tętniącej życiem i wciągającej atmosfery, wypełnionej pysznym jedzeniem, niesamowitymi koktajlami, spotkaniami z ciekawymi gośćmi, muzyką na żywo i mnóstwem rozrywki dla wszystkich.
Wiedza
Panele edukacyjne, rozmowy z zaproszonymi prelegentami oraz konkursy z nagrodami będą dodatkową wartością, która poszerzy kulinarne horyzonty uczestników.
Jedzenie & napoje
Na miejscu będzie można kupić karnety festiwalowe o wartości 30 złotych (3 x 10 złotych), umożliwiające nabycie porcji degustacyjnych na stanowiskach kulinarnych serwujących jedzenie z różnych stron świata. Dla miłośników napojów chłodzących nie zabraknie opcji.
Koncerty są wydarzeniami towarzyszącymi i są bezpłatne.
DZIEŃ 1 Sobota – 3/08
11:00 – spacer miejski z przystankami na poczęstunek przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce „Różnorodna nowoczesność kulinarna w Gdyni”
Planowane poczęstunki w niektórych miejscach.
- K5 Akademia Kulinarna, ul. Kaczewska 24 (róg ul. Stryjskiej i ul. Legionów)
- Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25
- Borowa Ciotka, aleja Zwycięstwa 36/108
- Hotel My Story, aleja Zwycięstwa 14
- Restauracja La Kabana, ul. Partyzantów 46/2
- Taj Mahal, ul. Władysława IV 43
- Ogniem i Piecem, ul. Świętojańska 87
- Pasta Miasta, ul. Świętojańska 46
- Restauracja Butchery & Wine. ul. Abrahama 41
- Restauracja Fidelli, ul. Abrahama 24
13:00 – rozpoczęcie festiwalu dzień pierwszy
Na miejscu będą już rozstawieni wystawcy reprezentujący rozmaite kierunki kulinarne. To czas dla festiwalowiczów na to, aby wybrać coś smakowitego dla siebie, zapoznać się z terenem i programem festiwalu, posłuchać przyjemnej muzyki granej przez DJ’a Davida Sonido i zaznać relaksu pod chmurką.
Patio Konsulatu Kultury
13:00-18:00 muzyka świata DJ David Sonido
14:30-15:00 – warsztaty z grillowania steków przeprowadzone przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill, liczba miejsc ograniczona (zapisy na adres info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „grill steki”)
15:00-15:30 – planowane połączenie z Robertem Makłowiczem (rozmowa wideo z uczestnikami festiwalu) konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill
16:00-17:00 – konkurs z nagrodami przygotowany przez firmę Napoleon Grill
19:00 koncert live zespołu Boskie Ciałko (wstęp wolny)
Kawiarnia Konsulatu Kultury
14:00-14:30 – „Nieznane oblicze kuchni wietnamskiej” rozmowa z Natalie Dao (rodowitą Wietnamką-ekspertka swojej rodzimej kuchni)
15:30-16:00 – konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman
17:15-18:00 – warsztaty ABC wina z Piotrem Zastróżnym z Festusa, liczba miejsc ograniczona (zapisy na adres info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „wino”)
DZIEŃ 2 Niedziela – 4/08
11:00 – spacer miejski przeprowadzony przez Arkadiusza Brzęczka o tematyce “Kultowe i historyczne kulinaria w Gdyni”
Planowane poczęstunki w niektórych miejscach.
- Karczma Gdyńska, ul. Starowiejska 54
- Cyganeria, ul. 3 Maja 27/31
- Ermitage, ul. Świętojańska 39 3. Gdynianka, ul. Świętojańska 65
- Polonia, ul. Świętojańska 92–94
- Winiarnia-Restauracja braci Seidel, u Misia ul. Świętojańska 72
- Polonia, SIM, Dockers, ul. Świętojańska 21
- Róża Wiatrów, al. Jana Pawła II
- Cukiernia Fangrat, Bar Pyra, skwer Kościuszki 24
- Portowa Świętojańska 17 i 15 Bednarski i Grand Cafe
- Pączuś, ul. Świętojańska 18
- Konsulat Kultury, ul. Jana z Kolna 25
13:00 – rozpoczęcie festiwalu dzień drugi
Patio Konsulatu Kultury
13:00-18:00 muzyka świata DJ David Sonido
14:30-15:00 – warsztaty z grillowania ryb i warzyw przez grillmasterów Mariusza Jeznacha i Marcina Prysaka z Napoleon Grill, liczba miejsc ograniczona (zapisy na adres info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „grill ryby”)
15:00-15:30 – konkurs z nagrodami przygotowany przez firmy Napoleon Grill
16:00-17:00 – otwarta debata „Najciekawsze doświadczenia kulinarne w podróży” z reprezentantami różnych stron świata, zachęcająca uczestników do udziału w dyskusji i wymiany doświadczeń.
19:00 – koncert mC glennSKii(wokale) , Piotr Słodkowski (gitara/drugi wokal) plus DJ (wstęp wolny)
Kawiarnia Konsulatu Kultury
14:30-15:00 – “Przyprawy świata” – rozmowa z Maliką z Restauracji Malika
16:00-17:00 – warsztaty zero waste angażujące uczestników „Jak gotować z głową i dbać o naturę” z Kamilem Sadkowskim z K5 Akademii Kulinarnej, liczba miejsc ograniczona (zapisy na adres info@k5.com.pl z dopiskiem w tytule „zero waste”)
17:30-18:00 – konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami przygotowanymi przez firmę Baziółka, Monini, Mowi, Kikkoman
Kontakt
ul. Jana z Kolna 25
81-354 Gdynia
NIP: 586-12-13-177
REGON: 000283156
